Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Aλαφροΐσκιωτος

Ως αλαφροΐσκιωτος χαρακτηρίζεται από την ελληνική παράδοση ο άνθρωπος εκείνος ο οποίος έχει την έμφυτη ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις εκδηλώσεις και τις παρουσίες του υπερβατικού κόσμου (του άλλου-κόσμου ή αλλό’κοσμού) εξ’ ου και ορισμένες φορές καταχρηστικά (το τονίζω αυτό!) οι αλαφροΐσκιωτοι μπορούν να κληθούν και ως «αλλοπαρμένοι» καθώς θεωρείται ότι ανήκουν κάπου μεταξύ τούτου (του υλικού) και του επέκεινα (άλλου, του πνευματικού) κόσμου.

Η αιτία της έμφυτης ικανότητας τους είναι ουσιαστικά άγνωστη, σε γενικές γραμμές άλλοι υποστηρίζουν ότι προέρχεται από την ημέρα της γέννησης τους (πχ. Σαββατογεννημένοι, γεννημένοι κοντά σε μεγάλες Χριστιανικές εορτές κτλ) άλλοι από κληρονομικό χάρισμα (πχ. Νεραϊδοσόι) κ.α.

Η συνηθέστερη ιδιότητα του αλαφροΐσκιωτου (διότι υπάρχουν αρκετές..), πάντα με βάση την παράδοση, είναι η ικανότητα του να βλέπει, να ακούει ή να αισθάνεται έντονα την παρουσία διάφορων άυλων οντοτήτων (για παράδειγμα πνεύματα, νεράιδες, απέθαντους κτλ) έχοντας την ικανότητα να συνδιαλέγεται μαζί τους.

Οι ικανότητες αυτές επιτρέπουν στους αλαφροΐσκιωτους να παρέχουν χρήσιμες υπηρεσίες στην κοινότητα (χωρίο, κωμόπολη κτλ) όταν η κοινότητα θεωρεί ότι απειλείται από διάφορους υπερβατικούς εχθρούς. Έτσι είναι σύνηθες στην λαογραφία οι αλαφροΐσκιωτοι να αναλαμβάνουν ή να συμμετάσχουν (απαραίτητα!) στην ανεύρεση και θανάτωση κάποιου (υποτιθέμενου) βρικόλακα (απέθαντου) που παρενοχλεί το χωρίο καθότι είναι οι μόνοι που μπορούν να τον δουν και να τον θανατώσουν.

Συγγραφέας: XD για Esoterica.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα