Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

«Κόκκινη» Σελήνη σήμερα…

«Κόκκινη» θα γίνει λίγο μετά τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου η Σελήνη, λόγω ολικής έκλειψης.

Ο φυσικός δορυφόρος της Γης θα πάρει το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα της μερικής φάσης της έκλειψης και το όλο φαινόμενο θα διαρκέσει μέχρι τις 7:30 μ.μ. Θα είναι δε ορατό, καιρού επιτρέποντος, απ’ όλη τη χώρα.

Η ολική έκλειψη της Σελήνης είναι ένα από τα υπέροχα θεάματα που προσφέρει ο ουρανός. Γιατί στη διάρκεια που η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης η αντανάκλαση του Ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στη Σελήνη και την «χρωματίζει» με μια παράξενη κεραμιδί απόχρωση που κάνει τον δορυφόρο μας να φαίνεται «κόκκινος». Στις σεληνιακές εκλείψεις διακρίνει κανείς εύκολα το σχήμα της σκιάς της Γης πάνω στη Σελήνη γεγονός που φανέρωσε στους αρχαίους έλληνες φιλοσόφους το σφαιρικό σχήμα του πλανήτη μας.

Μία έκλειψη Σελήνης συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια της Πανσελήνου και μόνον όταν η Σελήνη τύχει να περάσει μέσα από τη σκιά που ρίχνει η Γη στο διάστημα, αφού οι Σεληνιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν ο δορυφόρος μας, στην τροχιά του γύρω από την Γη, μπαίνει στην περιοχή της γήινης σκιάς.Για να διασχίσει τη σκοτεινή αυτή περιοχή χρειάζεται δύο σχεδόν ώρες, αφού διανύσει 10.000 περίπου χιλιόμετρα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα